torsdag 11 december 2008

Nima Sanandaji


Nima Sanandaji är vd för tankesmedjan Captus i Göteborg och ansvarig utgivare för Captus Tidning. Hans bror Tino Sanandaji verkar också vid Captus.

Sanandaji är doktorand i biokemi vid universitetet i Cambridge samt har forskat vid Chalmers tekniska högskola i polymerteknologi och vid Kungliga Tekniska högskolan i bioteknik. Dessutom har han studerat vid Stureakademin.

Nima Sanandaji har kurdisk bakgrund och kom till Sverige från Iran vid åtta års ålder. Han är bosatt i Stockholm samt har tidigare varit ordförande i Fria Moderata Studentföreningen och Svensk-amerikanska föreningen, båda i Göteborg.

Sanadaji var en av författarna till Timbrorapportern "Välkommen till Sverige! Om politisk snedvridning i kurslitteraturen SFI, svenska för invandrare", som kritiserade sfi-utbildningen för att gå socialdemokraternas ärenden.

Nima Sanandaji skriver en bok om kvinnors karriärer och företagsamhet för stiftelsen Den Nya Välfärden. Han är även författare till rapporten "Integrationspolitikens misslyckande – årtionden av maktlöshet och beroende" (Captus) och skriver en bok om svensk integrationspolitik för Timbro förlag.

Sanandaji har uttalat sig kraftigt negativt till kommunism och försökt nyansera debatten kring Sverigedemokraterna. Han är en flitig besökare på Almedalsveckan.