tisdag 6 januari 2009

Soleyman Ghasemiani


Soleyman Ghasemiani gick grundskolan i hemstaden och fortsatte senare med lärarutbildningen för Låg- och mellanstadieskolan. Han hann jobba ett år som lärare innan revolutionen startade mot Shahregimen i Iran. Soleyman var aktiv i kampen mot shahregimen genom sina agitatoriska texter och dikter. När prästerskapet tog makten i Iran, fortsatte hans politiska och litterära engagemang för frihet, jämlikhet och rättvisa och mot förtryck. 1981 fick han fly sin hemstad och ansluta sig till den marxistiska organisationen KOMALA som motsatte sig den islamiska regimen på den kurdiska landsbygden. Han kom till Sverige 1984. I Sverige läste han på socialhögskolan och fick socionomexamen 1995.

De flesta av Soleyman Ghasemianis böcker är publicerade i Sverige. Den största delen av hans dikter på kurdiska är skrivna innan han flyttade till Sverige. Dikterna publicerades i olika tidskrifter eller spreds illegat i Iran och Irak. Först i Sverige kom de ut i bokform. Hans första diktsamling på kurdiska utkom under revolutionsåret och finns inte längre på marknaden.

Under två år mellan 1994-1996 var han redaktör för den persiska tidskriften Hambastegi: s - Solidaritet -kultursidor. Sedan 1997 är han chefredaktör för den kurdiska litterära och socialkulturella tidskriften HANA. Från Januari 2003 är han också redaktör för tidskriften Barnen Först. Soleyman Ghasemiani är också ordförande för Barnen Först i Sverige som är en internationell organisation.

Soleyman Ghasemiani är en engagerad debattör i sociala och kulturella frågor på svenska. Han är publicerad i många svenska dagstidningarna med debattartiklar och krönikor. Han är representerad med en dikt i den svenska antologin ”Världen i Sverige” 1995.

Soleymans modersmål är kurdiska, sorani-dialekten, men hans gymnasieutbildning är på persiska. Svenska är hans tredje språk men de senaste åren har det blivit som hans första språk när det gäller skrivandet.